Idala Vinhandel

idalavinhandel.se riktar sig till personer över 25 år och innehåller alkoholhaltiga drycker från Italien.

Du måste vara över 20 år för att gå vidare.

Jag försäkrar att jag är över 20 år.

0410 - 33 13 13

RSS

Blogg

Skaldjurstider med vinet i fokus

Vi har lämnat insjökräftorna bakom oss och är inne i en period då andra skaldjur är som bäst; krabban blir välmatad, hummerfisket är i igång och havskräftorna är fasta i köttet. Ostronen, blåmusslorna och räkorna är det också säsong för, men de blir än finare efter nyår.
Vi får ofta frågor om vilket vin man ska dricka till skaldjuren och en grundregel är att inte välja alltför komplexa eller fatlagrade viner till de färska och naturella skaldjuren, den rostade och smöriga fatkaraktären kan nämligen krocka med sältan i skaldjuren. Spara istället dessa viner till tillfällen då skaldjuren är mer tillredda, exempelvis gratinerade eller som en del i en annan rätt.
Prova gärna en sauvignon till havskräftorna, det behövs nämligen inte så mycket mer, möjligen en klick majonnäs. Varför inte bege sig till Emilia-Romagna som är en relativt sval region där sauvignon trivs extra bra eller passa på att prova ett vin tillverkat på den lokala druvan Pignoletto?


Krabbans kött är söt i smaken och passar därför perfekt till ett vin med viss fruktsötma. Själva dricker vi gärna ett vin från Basilicata (i Italiens ”hålfot”) som till viss del består av druvan Manzoni Bianco – en korsning mellan Riesling och Pinot Bianco. Alternativt ett vin från Friuli-Venezia Giuli gjort på Pinot Grigio.
Den svenska hummern tillhör den bästa i världen och den står dessutom med på WWF:s lista över bra val. Men vänta med att köpa hem den tills en regnig tisdag en bit in i november (då har priset sjunkit till en mer human nivå), öppna en flaska spumante eller prosecco och servera nära & kära, då har ni fått en upplevelse som antagligen räcker fram till jul.
Vi hoppas att få återkomma med förslag till ostronen, räkorna och musslorna när de är som bäst. Lycka till med vinvalen och kom ihåg att i slutändan är det bara dina egna smaklökar som räknas…


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Till havskräftorna


- ”Le Carrate” Sauvignon Superiore Colli Bolognesi DOC 2013, Tenuta Bonzara i Emilia Romagna; 123 kr
- ”Vigna Antica” Pignoletto Colli Blognesi DOC 2012, Tenuta Bonzara i Emilia Romagna; 123 kr<


Till krabban


- ”Villa dei Pini” Basilicata Bianco IGT 2012, D´Angelo i Basilicata; 115 kr
- Pinot Grigio DOC Friuli Grave 2013, Antonutti i Friuli; 115 kr

 

Till hummern


- Pinot Chardonnay Spumante Brut 2013, Cormons i Friuli; 112 kr
- Prosecco Spumante Brut DOC 2013, Cormons i Friuli; 115 krSkaldjurslådan består av 12 viner, två av varje från de sex rekommenderade vinerna. 

Pris 1295 kr, BESTÄLL>>

Årets vinskörd på Idala Gård är avklaradDet sägs att det går 100 dagar från att vinrankan blommar till att man sedan skördar druvorna på hösten. Mitt där emellan finns en period som kallas véraison, vilket är den tidpunkt när druvorna skiftar färg mot att bli allt mer mogna. Att skörda vid rätt tidpunkt är helt avgörande för vinets kvalitet. Skördas druvorna för tidigt på säsongen kan vinet få en oönskad syrlig och omogen smak och skördas druvorna för sent försvinner en del av vinets syra och spänst. Som vinodlare skapar man varje säsong erfarenhet om hur just Idala Gårds vinrankor och dess druvor påverkas på tidpunkten för skörd.


Hur mycket man skördar varje säsong kan variera, men i år lyckades vi plocka 225 kg druvor från våra 1000 rankor. Då vår ambition är att vara närvarande genom hela processen plockar vi alla druvor för hand med hjälp av några av de som hyr vinstockar av oss - nästa år ska vi bjuda in alla men i år gavs det ingen tid. Detta gör att vi genom hela skörden får en hög kvalitet på vårt uttag. Efter skörden är det viktigt att druvorna så snabbt som möjligt transporteras vidare till vinframställningen som vi har i Åhus. Målsättningen vid skörden är att skörda druvorna så hela som möjligt så att ingen druvsaft får luftkontakt. Detta då det finns jästsvampar i druvornas skal som kan sätta igång en för tidig jäsning. Genom att vi är en så pass småskalig producent lyckas vi undvika mycket av detta svinn och har en hög kvalitet rakt igenom.

 


Med årets skörd fokuserar vi framför allt på kvalitet och har därför endast valt att framställa två sorters viner som håller en högre nivå. Så nästa år kan ni se fram emot en rosato och ett vitt vin från Idala Gård och Söderslätt. Men ta gärna tillfället och provsmaka förra årets resultat som ni kan köpa här - bara några buteljer kvar av det vita: Idala Gård Söderslätt Vitt D´OK.

Hälsningar från Vingården på Idala Gård

 

Läs om och köp Idalas egna viner

Svamptider med många perfekta äktenskap!

I Sverige finns det cirka 10 000 olika svampar varav drygt 100 av dessa är riktigt bra matsvampar. Tack vare allemansrätten är vi lyckligt lottade och kan gå ut i skog och mark för att plocka våra egna svampar, detta är en omöjlighet i många andra europeiska länder. Svamp har inte alltid varit något vi har ätit utan var länge ansett som djurföda. Sedan var det ju med livet som insats om man råkade plocka fel sort, dessutom trodde man att svamp inte var nyttigt, men nu vet vi att svamp innehåller proteiner och massor av viktiga mineraler som selen, kalcium och zink.  När Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige för att bli kung var det nödår i landet. Då han nyligen rest genom södra Sverige hade han sett den rikliga mängden av stensopp, varvid han på franska utbrast att folket kunde äta den svampen! Därefter anammades benämningen karljohansvamp för stensoppen. Hemma i Italien heter svampen porcino.  

En av de bästa sakerna med svamp är att de passar mycket bra tillsammans med nästan allt; nöt, fläsk, fisk, vilt, pasta, i såser, soppor och stuvningar. Naturligtvis klarar den sig fantastiskt fint på egen hand, gärna på en toast. Dessutom fungerar svamp utmärkt tillsammans med både rött och vitt vin, men det uppstår en krock med söta viner. Italienarna dyrkar sin funghi och alla regioner, från Sicilien i söder till Valtellina i norr, har ofta med svamp i sina lokala maträtter. Vad ska vi då dricka för viner till de olika svamparna? Det beror ju oftast i vilken maträtt den ingår i och alla har sina egna preferenser, men här kommer några tips och rekommendationer från oss. 

Prova gärna ett vitt vin som har lagrats på ekfat till kantarelltoasten. Ekens feta och smöriga toner tillsammans med druvans mineraler gifter sig fint med skogens gula guld.  Däremot fungerar inte karljohansvamp så bra med vitt vin. Välj istället ett moget och lite kraftigare rött vin alternativt något ungt och riktigt fruktigt. Karljohansvamp är en av få svampar som har en liten sötma, vilket kanske är hemligheten bakom framgången hos de röda vinerna.

När vi lagar risotto är vitt vin ofta en del av basen, så varför inte fortsätta med detta vin i glaset? Med en burk torkade trattkantareller, smör och parmesan tillsammans med riset kommer vi långt. Risotto är vanligare i de norra delarna av Italien, särskilt i Veneto och i Lombardiet där Risotto alla Milanase, som är smaksatt med saffran, är en regional specialitet. Eller varför inte låta norr möta söder och låt din svamprisotto ackompanjeras med ett vitt vin tillverkad av en lokal druva från Kampanien som har funnits i ett par tusen år, men som fortfarande är okänd för de flesta i Sverige.

Svampsoppor brukar man vanligtvis reda med en skvätt grädde och väljer då vin efter soppans karaktär och smak. Champinjoner har vi god tillgång på året runt och behöver inte vänta på svampsäsongen. Till en champinjonsoppa, som är ganska mild i smaken, väljer vi ett smakrikt vitt eller ett lättare rött vin. Vinerna skall helst vara fruktiga och gärna med bra syra för att möta soppans gräddiga toner.

Världens dyraste svamp är tryffeln som lever under jorden i symbios med ett värdträd. Den finns i två olika varianter; vit och svart. Den vita är mycket sällsynt och i Piemonte är en av få platser i världen där man kan hitta den. Alba i Piemonte är tryffelns huvudstad och det är förmodligen ingen tillfällighet att vinerna härifrån, gjorda på druvan nebbiolo, är den absolut bästa följeslagaren till tryffeln. Den lite ”billigare” svarta tryffeln finns även på Gotland och hur den hamnade här är det ingen som med säkerhet kan säga.

Har du någon svamp kvar nu? Kanske lite av varje sort? Varför inte laga en hemmagjord svamppizza? Välj då med fördel ett vitt friskt, fruktigt och torrt vin. Ett rött kryddigt och mustigt vin som inte är alltför strävt är också ett bra alternativ.

Eftersom det är du själv (eller någon annan…) som har plockat svampen kan det ju vara läge att lägga några extra kronor på vinet. Tyvärr gäller inte allemansrätten gotländsk tryffel så just i detta fall är det markägaren som har äganderätten till denna värdefulla svamp.

 

Idalas spännande viner till svamp

KÖP HELA LÅDAN HÄR

Kantarelltoast
- Salice Salentino DOC "Cantalupi", Conti Zecca – Apulien; 96 kr
- Vernaccia S. Gimignano DOCG Santa Margherita, Panizzi - Toscana; 165 kr

Tagliatelle med karljohansvamp
- Barco Reale di Carmignano DOC , Le Farnete – Toscana; 109 kr
- Gattinara DOCG, Il Rubino - Piemonte; 201 kr

Risotto med trattkantareller
- Fiano di Avelino Bianco DOCG, Magastrivini – Kampanien ; 124 kr
- Valpolicella DOC Classico, Fabiano – Veneto; 105 kr

Champinjonsoppa
- Alighino Vermentino Bibbona DOC, Villa Capprareccia - Toscana, 113 kr
- Casale Marchese Lazio Rosso IGT, Casale Marchese – Lazio, 114 kr

Tryffel i alla dess former
- Nebbiolo Langhe DOC 2010, Cavallotto – Piemonte; 219 kr
- Barolo DOCG, Piazzo – Piemonte; 226 kr

Svamppizza
- Pignoletto Colli Bolognesi DOC, Tenuta Bonzara – Emilia-Romagna; 123 kr
- Aglianico del Vulture DOC, D´Angelo – Basilicata; 130 kr

 

Solaris - En av druvorna på Idala Gård

I Idala Gårds egna viner använder vi bl.a. druvan Solaris. Solaris är en grön sort som är mycket populär för framställning av viner i svala klimat. Solaris ”skapades” i Freiburg i Tyskland 1975 när man korsade två olika druvor som bl.a. härstammade från Riesling, Pinot Gris och Muscat. Solaris räknas som en EU-godkänd Vitis Vinifera vilket i folkmun kan beskrivas som en ”äkta druva”. Vitis vinifera kallas också ofta europeisk vinranka och de flesta viner i världen framställs av denna typ.

Solaris är som sagt mycket populär i norra Europa och är framtagen för att klara tuffare klimat och är också mer motståndskraftig mot t.ex. svampangrepp. I södra Sverige har vi en oberäknelig säsong vilket gör att denna druva passar utmärkt att odla på.       

Druvan ger spännande viner med fruktig och aromatisk karaktär. Tonerna går mot banan och hasselnöt. Syran är medelhög vilket skapar ett lättillgängligt vin med karaktär. Som torrt vin passar det ofta bra till fisk, skaldjur eller kyckling. Eller varför inte bara som en aperitif?

Du är varmt välkommen till oss på Idala Gård för en rundtur i vingården och mer information kring hur vi framställer våra viner. Är du intresserad av att köpa en flaska hittar du det här.  

Njut av sommaren med rosé

Sommaren är i full blom och vad passar bättre då än att njuta av semestern med ett glas rosé? På senare år har konsumtionen av rosé ökat markant i Sverige och därför kan det vara kul att klargöra några saker kring detta vin. Det många kanske tror är att rosé är ett rött vin i lightversion, men egentligen är det en alldeles egen vinsort med en egen karaktär som förtjänar sin egen uppmärksamhet. Rosé kan tillverkas på många olika sätt, men många av rosévinerna du köper är tillverkade enligt samma process som ett rödvin, förutom att man tagit bort skalen som ger vinet sin färg lite tidigare.

Jag dricker gärna rosé under sommaren, men tycker det likt alla andra viner kan förtjäna lite eftertanke. Ett vin på Sangiovese eller Cannonau kan ofta ha en mer röd/rosa färg vilket ofta betyder en högre fruktighet. Detta passar bra kallt efter stranden när man bara vill njuta av ett glas vin. Ett rosé gjort på Carbanet Sauvignon däremot görs ofta utifrån ”saignée-metoden” som innebär att skalen ligger i musten 2-72 timmar och lakar ur färg. Om man inte ekar vinet efteråt kan det ofta utvecklas en markant syra som kan passa utmärkt till grillad fisk.

Som ni märker finns det mycket att skriva om roséviner och jag hoppas ni ska botanisera vidare i denna värld. Jag kan nästan garantera att det finns något som passar alla! Vi på Idala Gård har många spännande roséviner från Italiens avlånga land. Alla med olika karaktärer där du kan hitta din favorit.

Rosélåda inför sommaren

2 fl. Donna Marzia - Apulien - Idala klassiker med skruvkork 

2 fl. Alfa Tauri - Toscana - Provance Rosé från Italien(ny i sortimentet)

2 fl. Ceraso Rosato - 100% Sangiovese från San Gimignano. Rekomenderas verkligen!!

 

Olika nyanser av rosé

Cannonau – Sardiniens stora druva

Kanske du förknippar Sardinien med sol, bad och Cagliari. Men ön är inte bara ett populärt turistmål utan också en spännande vinregion. Den skiftande naturen skapar bra förhållande för vinodling.

Öns stora druva är Cannonau, men som kanske mer är känd som Grenache eller Alicante för alla som är beresta i Spanien. Utöver detta har druvan otaliga synonymer världen över. Men Cannonau har sin främsta närvaro i Rioja, Rhône, Sardinien och har sin främsta närvaro i det idag så populära vinet Châteauneuf-du-Pape.

Cannonau blandas ofta med andra druvor med mycket tanniner så som Tempranillo och Syrah då druvan i sig inte är särskilt lagringstålig. Men i gengäld erbjuder den ett spännande smak- och doftregister med svarta vinbär, läder, honung, körsbär och tjära.

Ett av våra mest spännande viner är Cannonau di Sardegna Riserva

Vinet kommer från producenten Gabbas och bör serveras runt 18 grader och är mycket passande till vilt och grillat. Prova det till kryddiga förrätter och torra lagrade ostar.

Stil: Fylligt rött vin

Druvor: Cannonau, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese och Dolcetto.

Doft: Påtagligt riklig , intensiv och kryddig

Smak: Doften kommer igen i smaken som är torr, smakrik med vänliga tanniner – varmt och välbalanserat.

Förädling: Omsorgsfullt utvalda klasar plockas mycket tidigt på morgon och transporteras omgående för pressning. Jäsningen sker med skalen under 25 dagar vid 30 grader. Under 10 månader lagras en del av vinet ståltankar och en del i små ekfat varefter det blandas och får sedan vila i butelj innan det kan köpas.

Producent: Gabbas, Sardinien